Tapauskuvaus: Määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen – kuluttajat voittivat jutun, ei sopimussakkoa

Määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen – kuluttajat voittivat jutun, ei sopimussakkoa

Varsinais-Suomalainen perhe, joka asui sähkölämmitteisessä omakotitalossa, teki määräaikaisen sähkösopimuksen suomalaisen sähköyhtiön kanssa loppukesällä 2022. Kodin sähkönkulutus oli vakiintuneesti n. 20.000 kilowattituntia vuodessa. Sähkön hinta oli nousussa, joten he halusivat uuden turvalliseksi koetun 2-vuotisen määräaikaisen sähkösopimuksen. Aiempi hinta oli ollut hyvin edullinen, mutta nyt sähkön hintatarjoukset olivat jo yli 200 %:a sitä korkeammat. Aiempi sähköyhtiö teki tarjouksen, jonka perhe päätti nopeasti hyväksyä. Uusi hinta oli n. 12 euroa/KWh.

Onko määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanomisesta uhatulle sopimussakolle perusteita?

Arvio tilanteestasi ilmaiseksi
0,00 euroa

Meiltä myös yritysten sähkösopimusten irtisanomiseen liittyvä arvio

Kiinteällä hinnalla
300,00 e (alv 0 %)

Määräaikainen sähkösopimus alkoi käydä kalliiksi

Kevättalvella 2023 sähköhinnat kääntyivät kovan ja kalliin talven jälkeen jyrkkään laskuun. Määräaikainen sopimus tuntui lompakossa ja vaikutti nyt kalliilta, kun uusia tarjouksia sai jo merkittävästi alle sovitun hinnan. Perheen isä esitti sähköyhtiölle kysymyksen, että voisiko sopimuksesta päästä eroon ja aiheutuuko siitä jotakin kustannuksia. Vastaus oli lyhyt ja selkeä; määräaikaista sopimusta ei voi irtisanoa, mutta jos asiakkaat päättävät sen yksipuolisesti purkaa, ovat he velvollisia maksamaan sopimussakon.

Sähköyhtiön ilmoittama sopimussakko oli määrältään niin suuri, että vaihdosta ei olisi ollut taloudellista hyötyä perheelle. Ei edes siinä tilanteessa, että he olisivat lähes 1,5 vuotta saaneet halvemmalla sopimuksella sähköä. Perehtymättä tuolloin asiaan tarkemmin, tyytyi perhe tilanteeseen ja sähköyhtiön ilmoittamaan sähkösopimuksen sisältöön.

Määräaikaisen sähkösopimuksen sopimussakko jäi kuitenkin askarruttamaan

Kun sähkönhinta jatkoi laskuaan ja tuolloin voimassaollutta sähkösopimusta oli enää reilu vuosi jäljellä, tuli sopimuksen vaihto uudelleen mieleen. Säästö olisi jo juuri ja juuri aiemmin ilmoitettua sopimussakkoa isompi. Perhe oletti, että sopimussakko oli jotenkin sidottu sopimuksen voimassaoloaikaan, mistä syystä perheen isä kysyi sopimussakosta ja sen määrästä uudelleen sähköyhtiöltä. Yllätys oli ikävä ja suuri, kun sähköyhtiö ilmoitti sakon olevan edelleen yhtä suuri.

Perhe yritti sähköyhtiöltä aikoinaan saamisensa asiakirjojen ja sähköyhtiön nettisivun perusteella selvittää, että miten tämä nyt näin voi olla. Koska vastauksia ei löytynyt, kysyivät he sähköyhtiöltä perusteluita. Vastausta, joka olisi selittänyt asian, ei saatu.

Kuluttaja sai tarpeekseen, Heikkilä & Co:n juristit avuksi

Kun tilanne tuntui väärältä ja taloudellinen säästö oli tarpeen, asiaa alettiin tutkia juristin toimin. Mitä enemmän sähköyhtiön menettelyä sekä sähköyhtiön ja kuluttajien välistä sähkösopimusta alettiin tutkia, sitä enemmän sähköyhtiön ilmoitus sopimussakosta, sen sitovuudesta ja sopimussakon määrästä alkoivat vaikuttaa perusteettomilta. Sähköyhtiöltä pyydettiin varmuuden vuoksi vielä lisäselvitystä, mutta sellaista, joka olisi muuttanut juristin perustellun näkemyksen asiassa, ei saatu. Heikkilä & Co:n juristin arvion mukaisesti asiassa tehtiin sähköyhtiölle sovintoratkaisuehdotus.

Sähköyhtiö luopui sopimussakkovaatimustaan kokonaan ja sähkölasku pieneni lähes 40 %

Juristin laatima hyvin perusteltu kirjelmä sovintoehdotuksineen ratkaisi asian. Kirjelmän perusteella säköyhtiö luopui koko sopimussakkovaatimuksestaan. Lisäksi sähköyhtiö ilmoitti, että voidaan tehdä määräaikaisen sopimuksen muutos asiakkaan kannalta halvempaan sopimukseen. Asian ratkaisu tarkoitti perheelle merkittävää taloudellista hyötyä. Sopimussakkoa ei tarvinnutkaan maksaa, ja noin vuoden ajalta sähkölasku aleni lähes 40 %.

Riita-asiassa kuluttajan lakimieskulut korvaa pääosin oikeusturvavakuutus

Jos sähköyhtiöllä ja sinulla on eri näkemys siitä, täytyykö sinun maksaa sopimussakkoa ja jos, niin kuinka paljon, kyseessä on ns. riita-asia. Näissä tapauksissa kotivakuutukseen liitetty oikeusturvavakuutus tulisi korvata sinulle syntyneitä lakimieskuluja.

Sovintoratkaisuun pääsemällä asia on mahdollista päättää ilman oikeudenkäyntiä, joten myös Heikkilä & Co:n lakimiesten käyttämisestä syntyvät kulut jäävät kohtuullisiksi. Tässä asiassa ratkaisu löytyi lopulta nopeasti ja perheen lakikustannukset jäivät hyvin maltillisiksi jo ennen vakuutusturvaakin.

Oletko jo maksanut sopimussakkoa tai haluat irti kohtuuttomasta määräaikaisesta sähkösopimuksesta? Ota yhteyttä Heikkilä & Co:hon

Kuvattu tapaus saattaa koskea sinua yksityishenkilönä tai yritystäsi. Älä hyväksy sellaisenaan sähköyhtiön esittämää sopimussakkovaatimusta tai esitettyä sopimussakon määrää määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanomisesta. Tai älä jätä irtisanomatta määräaikaista sähkösopimusta sopimussakon uhan vuoksi.

Ota ensin yhteys meihin ja anna lakimiestemme tehdä arvio tilanteestasi ja esittää asia sähköyhtiölle. Edustamme sinua myös oikeudessa, jos sovintoratkaisuun ei päästä. Voimme tehdä puolestasi myös oikeusturvapäätöshakemuksen, jotta saisit korvauksia lakimiehen käyttämisestä oikeuksiesi ajamisessa.

Onko määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanomisesta uhatulle sopimussakolle perusteita?

Arvio tilanteestasi ilmaiseksi
0,00 euroa

Jätä yhteydenottopyyntö

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.