Edustimme menestyksekkäästi satoja vahingonkärsijöitä Wincapitan pyramidihuijauksessa

WinCapita -petoksessa edustimme satoja vahingonkärsijöitä

Monilta suomalaisilta yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä huijattiin joitakin vuosia sitten kymmeniä miljoonia euroja ns. WinCapita-petoksessa. Sen jälkipuinnissa Heikkilä & Co edusti suurta osaa vahingonkärsijöistä, yhteensä yli neljääsataa asianomistajaa. Tässä blogikirjoituksessa kerromme, mikä WinCapita -huijaus oli ja mitä siitä opimme.

WinCapita -huijaus oli pyramidihuijaus

WinCapita oli vuodesta 2003 eteenpäin eri nimillä toiminut suomalainen pyramidihuijaus, joka oli naamioitu yksityiseksi sijoitusklubiksi. Se houkutteli suomalaisia sijoittamaan tuottoisaan valuuttakauppaan, johon varat eivät kuitenkaan päätyneet. WinCapita ehti toimia vuoteen 2008, jolloin se paljastui pyramidihuijaukseksi. Joukko palveluun ensimmäisenä rahansa sijoittaneita sai itselleen rahat, jotka palveluun myöhemmin sijoitettiin. Palveluun myöhemmin sijoittaneet eivät saaneet voittoja vaan menettivät rahansa.

WinCapitaan sijoitettujen summien suuruus vaihteli tuhansista satoihin tuhansiin euroihin. Kokonaisuutena rikoshyöty oli poikkeuksellisen laaja, lähes 100 miljoonaa euroa, jotka saatiin noin 10 000 sijoittajalta. Oikeudenkäynnissä tästä tuomittiin valtiolle menetetyksi noin 63 miljoonaa euroa. Rikostuomion sai vain noin kymmenen henkilöä, päätekijänä Hannu Kailajärvi, mutta rikoshyötyjä joutui luovuttamaan valtiolle yli 600 osallista.

Kailajärven oikeudenkäynti eteni käräjäoikeudesta korkeimpaan oikeuteen, minkä lisäksi järjestettiin lukuisia muiden osallisten oikeudenkäyntejä. Odotus kuitenkin palkittiin, sillä monet korvausta aktiivisesti hakeneet saivat vuonna 2020 oikeusrekisterikeskuskelta menettämänsä varat takaisin. Oikeusrekisterikeskus antoi viime vuonna yli 1400 korvauspäätöstä, ja korvauksia maksettiin kymmeniä miljoonia euroja. Heikkilä & Co edusti yli 400 vahingonkärsijää WinCapita-oikeudenkäynneissä ja neuvotteluissa. Toimistomme aktiivinen työ vahingonkärsijöiden edustajana johti siihen, että merkittävä osa oikeusrekisterikeskuksen käsittelyyn edenneistä korvausvaatimuksista oli juuri meidän asiakkaidemme vaatimuksia.

WinCapita -huijaus oli monella tapaa poikkeuksellinen

WinCapita-huijaus oli yksi suomalaisen rikoshistorian suurimmista, ellei jopa suurin petos. Mukana sijoittajina eli rikoksen uhreina oli poikkeuksellisen runsas joukko yksityishenkilöitä ja yrityksiä, noin 10 000, joista kaikki eivät kuitenkaan vaatineet asiassa korvausta. Lisäksi rikoksentekijät onnistuivat jatkamaan toimintaa suhteellisen pitkään ennen kuin petos paljastui.

WinCapita oli poikkeuksellinen myös siksi, että rikoksentekijöiltä saatiin perittyä takaisin merkittävät määrät rikoksella saatuja varoja. Yleensä talousrikolliset tuomitaan suurissa talousrikoksissa maksamaan mittavat korvaukset, mutta todellisuudessa vahingonkärsijät eivät saa täyttä korvausta, jos lainkaan, koska rahat on käytetty tai hukattu. WinCapita-huijauksessa rikoshyötyjä saatiin kuitenkin perittyä tuomituilta takaisin yli 30 miljoonaa euroa. Oikeusrekisterikeskus jakoi takavarikoituja rahoja vuonna 2020 niille vahingonkärsijöille, jotka olivat jaksaneet vaatia sitkeästi korvausta koko prosessin ajan. Moni sai jopa kaikki menettämänsä rahat takaisin.

WinCapita -tapaus opetti toimintatavan satojen vahingonkorvaushakijoiden prosessiin

WinCapita-oikeudenkäynnit ja korvaushakemukset ovat hyvä esimerkki siitä, miten vahingonkärsijät voivat säästää oikeudenkäyntikuluissa keskittämällä korvaushakemuksensa lakiasiaintoimistollemme, joka edustaa samassa asiassa myös muita vahingonkärsijöitä.

Ensimmäisen korvaushakemuksen tai kirjelmän laatimiseen kuluu aina tietty määrä aikaa, mutta seuraavien laatimisessa voidaan käyttää pohjana ensimmäisessä käytettyjä perusteluita, jolloin usean samankaltaisen hakemuksen laatiminen on mahdollista halvemmalla. Oikeudenkäynnissä joudutaan myös hankkimaan todistelua ja asiantuntijalausuntoja sekä tarkistamaan valtava määrä faktoja. Kun lakiasiaintoimistomme edustaa useita vahingonkärsijöitä, tällainen työ tulee kaikkien hyväksi. Myös kustannukset jakautuvat kaikkien vahingonkärsijöiden kesken.

Kun vahingonkärsijöitä on useita satoja, yhden maksettavaksi jäävä summa on pieni verrattuna tilanteeseen, jossa jokainen hankkisi oman lakimiehen. WinCapitassa käyttämämme toimintamalli mahdollistikin korvauksen hakemisen myös niille, joiden vaatimus oli joitakin tuhansia euroja. Jos he olisivat joutuneet maksamaan täysimääräiset asiamieskulut yksin, oikeudenkäyntikulut olisivat syöneet leijonanosan heidän korvauksistaan.

Wincapitan tapauksesta lisätietoja antaa:

Timo Heikkilä
juristi, yrittäjä
010 2899 411
timo.heikkila@heikkilaco.fi

Jätä yhteydenottopyyntö

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.