Onko nyt oikea aika tehdä yrityskauppa?
Tätä kysymystä miettii varmaan lähes jokainen yrittäjä jossakin vaiheessa. Viimeistään silloin, kun eläkepäivät alkavat häämöttämään.
Milloin sitten on oikea aika?
Ei ole vain yhtä oikeaa aikaa myydä yritys, mutta tässä voisi olla muutamia vinkkejä asian pohtimiseen:
- silloin, kun yritys on hyvässä kunnossa
- silloin, kun yrityksellä on hyvät tulevaisuudennäkymät
- silloin, kun yrityksellä on näyttää vähintään muutamia hyviä tilinpäätöksiä
- ennen kuin yrittäjä menettää draivinsa tai hamuaa jo eläkkeelle
- silloin, kun yrityksessä on useampi osakas, jotka eivät enää pysty toimimaan yhdessä niin hyvin kuin yrityksen menestyminen vaatisi
- silloin, kun yrityksen loikka seuraavalle tasolle edellyttää sellaisia investointeja tai riskinottoa, johon nykyiset omistajat eivät ole valmiita tai joihin he eivät pysty
- silloin, kun yrityksen loikka seuraavalle tasolle edellyttää sellaista osaamista, jota nykyisillä osakkailla ei ole
- silloin, kun yrityksen sisällä näyttäisi olevan nälkäinen jatkaja, jolla on hyvä kehityspotentiaali
- silloin, kun potentiaalinen ostaja ottaa yhteyttä asiallisen tarjouksen kanssa
- silloin, kun yrittäjä haluaa siirtää elämäntyöllään hankkimansa varallisuuden ns. tuulensuojaan, pois riskialttiimmasta yritystoiminnasta
- silloin, kun myymällä yrityksensä esim. isommalle kilpailijalle yrittäjä pääsee toteuttamaan itseään osana mielenkiintoista kokonaisuutta.
Suhdanteen merkitys
Yrittäjä voi miettiä myös suhdannekiertoa. Nousukauden lopussa yrityskauppamarkkina yleensä vilkastuu ja hintataso nousee. Ongelma on siinä, ettei kukaan tiedä koskaan tarkalleen, milloin nousukausi päättyy ja laskukausi tai vähintäänkin taloustilanteen jäähtyminen alkaa.
Esimerkiksi finanssikriisillä (2007-2009) oli dramaattinen vaikutus yrityskauppapuolelle, joka tyssäsi lähes kokonaan. Olin itsekin tuohon aikaan mukana monessa hyvin mielenkiintoisessa yrityskauppaprojektissa, jotka jouduttiin sammuttamaan yksi kerrallaan.
Moni yrittäjä on todennut minulle, että miksi ihmeessä hän myisi yrityksensä, jos hän pitämällä sen muutaman vuoden (esim. 3-6) saa samat rahat itselleen. Tässä ajatustavassa kuitenkin unohtuu se, että noiden vuosien aikana mitä tahansa voi tapahtua yrittäjälle, yritykselle tai vaikkapa suhdanteelle.
Missä asioissa Heikkilä & Co voi auttaa?
Jos kaipaat kokenutta sparraajaa yrityskauppa-asioissa (myynti- tai ostopuolella), olemme mielellämme tukenasi. Roolimme voi olla hyvin monenlainen, tarpeittesi mukaan. Meillä voi olla vetovastuu koko yrityskauppaprosessista esimerkiksi tilanteessa, jossa ostaja ja myyjä jo ovat löytäneet toisensa. Voimme myös avustaa prosessissa tarpeellisin osin esim. laatimalla kauppakirjan ja/tai muita asiakirjoja, konsultoimalla verokysymyksissä, suunnittelemalla rahoitusta, muokkaamalla yritystä luovutuskuntoon, kartoittamalla riskejä (due diligence) jne. Arvonmäärityksen tekemiseen käytämme luotettavia yhteistyökumppaneita. Myös perheen sisäiset sukupolvenvaihdosasiat ovat meille tuttua aluetta.
Artikkelin kirjoittaja on juristi Timo Heikkilä.