Timo Heikkilä

Toimitusjohtaja, juristi, yrittäjä

Olemme miettineet porukalla, että missä voisimme olla aivan järjettömän hyviä. Mitä jos olisimme esimerkiksi lakitoimisto, joka on Turun paras työpaikka. Tai jos asiakkaat tuntisivat meidät lakitoimistona, jossa on aivan mielettömän hyvä asiakaspalvelu. Siinä on hyviä tavoitteita, joiden myötä moni muu asia tulee kuntoon kuin itsestään.

Näin toimitusjohtaja ja osakas Timo Heikkilä pyörittelee kysyttäessä tavoitteista. Millaisesta miehestä on kyse? Aloitetaan alusta.

Itselle valmistujaislahjaksi (itselleen) Corvette

– Olen syntynyt Turussa ja asunut oikeastaan koko ikäni Turun nurkilla. Kirjoitusten jälkeen lähdin talveksi Arizonaan, kun en päässyt heti oikikseen. Työskentelin tuttavaperheen firmassa sammutinlaiteasentajan apumiehenä. Kansainvälinen urani alkoi komeasti Yhdysvalloista, Timo naurahtaa.

Toisella hakukerralla Turun yliopiston oikeustieteelliseen päässyt mies ei malttanut pitkään kuluttaa luentosalin penkkiä. Tutkinto oli kourassa neljässä vuodessa. Loppua kohden tuli kiire työelämään. Tuore lakimies päätti karata ulkomaille heti kun gradu olisi kasassa.

– Lähdin vuodeksi töihin Prippsin oluttehtaalle Tukholmaan. Olin opiskellut sen verran tiukasti, että halusin pitää välivuoden. Toteutin silloin yhden haaveeni ja ostin verovapaana muuttoautona vuoden vanhan Corveten. Sain maksettua vuoden aikana auton melkein kokonaan ajamalla lakaisukonetta ja keräilemällä juomatilauksia jakeluautoon.

Mieluummin rakennetaan kuin taistellaan

Oman yrityksen perustaminen ei suinkaan ollut itsestäänselvä polku. Ajatus yrittäjyydestä kypsyi ensimmäisessä oman alan työpaikassa.

– Kun lähdin vuonna 1993 auskultoimaan Loimaalle, aloin miettiä, että näitä hommia voisi tehdä ihan itsekin.

Tuumasta toimeen. Nuorella juristi-yrittäjällä oli alkumetreiltä lähtien kädet täynnä töitä.

– 1990-luvun alussa oli laman takia paljon perintä- ja konkurssiasioita. Palkkasin heti sihteerin, pian tuli toinen juristi ja niin edelleen. Töitä tehtiin hiki päässä, mutta se oli aina antoisaa. Toimisto kasvoi ja sai kasvaakin. Eniten olen tykännyt tietynlaisesta yrittäjän vapaudesta, Timo miettii.

Monenlaisia asioita hoitava konkari mainitsee vahvuuksinaan sopimusasiat, yritysjärjestelyt sekä tilanteet, joissa kannattava yritystoiminta ja lakiasiat pitää sovittaa yhteen. Hän on käynyt myös sovittelijakoulutuksen.

– Olen ollut pitkään juristina, mutta myös yrittäjänä. Ymmärrän, miten asiat liittyvät toisiinsa. Olen ollut valtavan paljon tekemisissä yrittäjien ja erilaisten ihmisten kanssa. Olen oppinut myös kuuntelemaan.

– Olen aina tykännyt rakentaa ja kehittää asioita. On aina palkitsevaa, kun saadaan yhdessä syntymään hyvä sovinto.

Huippuporukka

Heikkilä suitsuttaa nykyisen porukan joukkuepelitaitoja. Pääosin lakimiehistä koostuva porukka voisi myös olla vaikea johdettava.

– Kaikki auttavat kaikkia, kukaan ei kuvittele olevansa maailman napa, ja kaikki arvostavat asiakkaita. Ketään ei pakoteta tiettyyn muottiin. Johtamisen näkökulmasta moni olisi varmasti halukas vaihtamaan kanssani paikkaa, Timo kehuu.

Mies ei näe itseään johtajana vaan yrittäjänä, jolla on juristin koulutus.

– Johtamista on ollut aikaa opetella, yksi ihminen kerrallaan. Lähestymistapa on vuosien varrella muuttunut. Nuorempana oli selkeämmät sävelet; tämä on minun tapani ja sillä mennään. Nykyään ihmiset saavat itse ottaa tosi paljon vastuuta ja vapautta.

Fiksu asenne huomataan

Nykypäivän lakimies ei voi ohittaa sosiaalisia taitoja.

– Ajattelin ennen, että jos osaa juridiikan, sillä pärjää. Pärjäähän sillä, mutta kun siihen yhdistää erinomaiset asiakaspalvelutaidot, se onkin jo kova yhdistelmä.

Heikkilä arvostaa oikeaa asennetta sekä työelämässä että sen ulkopuolella.

– Itsekeskeinen työtapa on lyhyt tie. Sillä tavoin pelaa itsensä nopeasti ulos nykyaikaisesta työyhteisöstä. Jos asenne on kunnossa, muutkin asiat yleensä tulevat kuntoon. Asiakkaat pysyvät tyytyväisinä, ja myös firman talous kehittyy. Asiat ruokkivat mukavasti toisiaan, ja kaikilla on kivaa.

Pitkään alalla toimineena Timo kertoo todella arvostavansa nykyistä porukkaa.

– Meille tulee äärimmäisen vähän reklamaatioita. Se johtuu siitä, että täällä on fiksua porukkaa, jolla on raudanluja asenne ja moderni ote tekemiseen. Porukkamme ymmärtää, mitä asiakaspalvelu ihan oikeasti tarkoittaa.

Tilaa ja tukea nuorille nälkäisille

– Yksi tavoitteistani on, että töissä pitää olla kivaa. Se tarkoittaa sitä, että ympärillä pitää olla mukava porukka. Silloin ihminen jaksaa tehdä paljon, eikä se tunnu edes raskaalta.

– On erityisen mukavaa nähdä toimistomme nuoremman väen nälkä ja energia. Me vanhemmat konkarit haluamme antaa heille tilaa ja tietysti myös tukea.

Paikalleen jääminen sopii Heikkilälle huonosti. Siinä mielessä omaakin nälkää on vielä jäljellä.

– Mutta nälkä ei ole samanlaista kuin nuorempana. Se ei ole enää niinkään numeerista. Tärkeintä on se, että saan tehdä mielenkiintoisia asioita hyvässä seurassa. Numerot asettuvat sen jälkeen yleensä kohdalleen. Arvostan tosi paljon myös hyviä pitkäaikaisia asiakassuhteita.

Muu elämä suotavaa

– Meillä on yhteisenä filosofiana, että meidän ei ole tarkoitus tappaa itseämme työllä. Työt maistuvat, mutta lähtökohtaisesti olemme viikonloput vapaalla ja pidämme lomat. On hyvin suotavaa, että on muutakin elämää, ja haluamme järjestää siihen kaikille mahdollisuuden.

Timo on urheilumiehiä.

– Pelaan koripalloa ja jalkapallo, käyn salilla, ulkoilen ja patikoin luonnossa. Tykkään lukea englanninkielisiä lakijännäreitä, esimerkiksi Grishamia. Englannin kieli pysyy kunnossa ja tulen huomaamattani treenanneeksi alan sanastoa.

Heikkilät asuvat vanhassa kivitalossa Naantalin keskustassa. Perhe on viihtynyt loistavasti rauhallisessa pikkukaupungissa.

– Minulla on vaimo, kaksi lasta ja eläväinen koira. Lasten kanssa kuluu paljon aikaa, ja vietän sen heidän kanssaan mielelläni. Voisin tehdä 12-tuntista työpäivää, tähdätä aina korkeammalle ja tienata enemmän. Mutta kyse on valinnoista; minkälaisen elämän itselleni ja perheelleni haluan, mies punnitsee.

Erilaisuus on rikkaus

Timo pitää tärkeänä verkottumista, poikkitieteellistä toimintaa sekä yritysmaailman ja oppilaitosten välistä yhteistyötä.

– Pyrin olemaan paljon tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa, jotta saan virikkeitä myös muualta kuin lakimiesten keskuudesta.