Pohjola Vakuutuksen asiakkaan oikeus epidemiakorvauksiin – kysymyksiä ja vastauksia

Epidemiakorvaus – Mistä siis onkaan kyse?

Keräämme asiakkaiksemme ravintola-alan yrityksiä, joilla on ollut OP Pohjolan keskeytysvakuutus korona-aikana. Yrityksesi voi olla oikeutettu keskeytyskorvauskiin ja avustamme korvauksen saamisessa, mutta toimi ja ota yhteyttä heti. Otamme tähän ryhmään jäseniä siihen saakka, kunnes jätämme kanteet, olettaen, että olet tehnyt vahinkoilmoituksen 31.5.21 mennessä.

Julkaisimme myös blogin aiheesta. Se on luettavissa täällä.

Epidemiakorvaus – kysymyksiä ja vastauksia

Alla on yleisimpiä meille esitettyjä kysymyksiä ja niihin yleisluontoiset vastauksemme. HUOM! Vahinkotilanteet ja korvausvaatimukset arvioidaan kuitenkin tapaus/asiakaskohtaisesti vakuutussopimuksen ja -ehtojen mukaan.

Täytyykö ravintolani/baarini/yökerhoni olla suljettuna kokonaan, jotta olen oikeutettu hakemaan korvauksia?

Ei tarvitse olla kokonaan suljettu. Riittää, että viranomaisen antama määräys on rajoittanut yrityksen toimintaa ja vahinko on suora seuraus siitä.

Yhtiöni liikevaihto ei ole laskenut lainkaan, olenko oikeutettu hakemaan korvauksia?

Mahdollisesti kyllä, sillä pelkkä liikevaihto ei kerro vielä yhtiösi kannattavuudesta juuri mitään. Keskeytysvakuutuksen tarkoitus on korvata toiminnan keskeytyksestä syntyneitä todellisia katemenetyksiä. Yhtiön muuttuvat kulut ovat saattaneet nousta esimerkiksi Woltin kuljetuspalveluiden käytöstä ja näin yhtiön kate on pienentynyt.

Miten paljon yhtiöni voisi saada korvauksia? Eli miten haettava korvaus lasketaan?

Haettava korvaus perustuu todellisiin keskeytyksestä aiheutuneisiin vahinkoihin. Vahingon määrä on myyntikatteen (vakuutusyhtiön termi on keskeytyskate) menetys ja keskeytysvahingon pienentämiseksi aiheutuneet liiketaloudellisesti perustellut ylimääräiset kulut, mutta korjattuna esim. lomautuksista syntyneillä säästöillä.

Yksinkertaistaen edellinen tarkoittaa katemenetystä lisättynä ylimääräisillä kuluilla. Katteen saat vähentämällä liikevaihdosta muuttuvat kulut (materiaalikulut ja ulkopuoliset palveluostot). Haettava korvaus on vahinkoajanjakson myyntikate vähennettynä tarkkailuajanjakson myyntikatteesta. Menetys lasketaan vähentämällä vertailuajanjakson katteesta vahinkoajanjakson kate. Yksinkertaistettuna; erotus on haettava korvaus.

Perustapauksessa katemenetys voidaan laskea alla olevien esimerkkien mukaan. Huomaa, että ne eivät sovellu kaikkiin tapauksiin. Jokaisen yrityksen tilanne on ainutlaatuinen ja jokaisen katemenetys tulee laskea erikseen. Tämä saattaa antaa sinulle kuitenkin tuntuman mahdollisesta haettavasta korvauksesta.

Esimerkki 1. Vertailuajanjaksolla (esim. 1.6.-31.12.19) 1 000 000 euron myynnistä jäi 500 000 euroa myyntikatetta. Vahinkoajanjaksolla (esim. 1.6.-31.12.20) 1 000 000 euron liikevaihdosta jäi 450 000 euroa myyntikatetta. Säästöjä ei ollut. Näin ollen haettava korvaussumma olisi 50 000 euroa.

Esimerkki 2. Vertailuajanjaksolla (esim. 1.6.-31.12.19) 1 000 000 euron myynnistä jäi 500 000 euroa myyntikatetta. Vahinkoajanjaksolla (esim. 1.6.-31.12.20) 900 000 euron liikevaihdosta jäi 450 000 euroa myyntikatetta. Säästöjä ei ollut. Näin ollen haettava korvaussumma olisi 50 000 euroa.

Keskeytysvakuutus oli voimassa 1.6.20, mutta ei enää. Onko minulla mahdollisuus saada korvauksia?

On mahdollista ja mahdollisesti siihen saakka, kun katkaisit Pohjolan keskeytysvakuutuksen. Korona -epidemiaan liittyen viranomaiset ovat antaneet erilaisia määräyksiä eri ajankohtina ja on vielä epäselvää, miten niitä käsitellään. Edellinen saattaa vaikuttaa korvattavaan ajanjaksoon.

En ole tehnyt vahinkoilmoitusta vielä. Olenko menettänyt mahdollisuuden korvauksiin?

Ehkä. Nyt ryhmässämme olevien jäsenten korvausvaatimukset ovat 1.6.2020 alkaen ja vahinkoilmoitus olisi pitänyt tehdä 31.5.21 mennessä. Ole kuitenkin yhteydessä ja katsotaan, mitä voimme tehdä asialle.

Tein vahinkoilmoituksen, sain kielteisen vastauksen ja vakuutusyhtiön valitusaika umpeutui jo. Menetinkö mahdollisuuteni korvausten saamiseen?

Vakuutuslaissa kanneaika on kolme vuotta kielteisestä päätöksestä kuluttajalle tai rinnastettavalle oikeushenkilölle. Tulkintamme tällä hetkellä on se, että kanneaika ravintolayritykselle olisi sama kolme vuotta siitä huolimatta, että vakuutusyhtiö toisin väittäisi.

Olen ilmoittanut vakuutusyhtiöön yhtiön liikevaihdon olevan 1 000 000 euroa, mutta oikea liikevaihto on ollut korkeampi. Miten tämä vaikuttaa mahdolliseen korvaukseen?

Kyseessä on alivakuutustilanne, jota käsitellään ehtojen mukaan seuraavasti: ”Jos vakuutuksenottajan ilmoittama ja vakuutuskirjaan merkitty vakuutuskaudelta laskettava liikevaihto on todellista liikevaihtoa pienempi, on kyseessä alivakuutus, jolloin vahingon määrästä suoritetaan niin suuri osa kuin ilmoitettu liikevaihto on todellisesta liikevaihdosta.”

Miten kauan mahdollinen prosessi kestää?

Emme pysty sanomaan tarkalleen mitä tapahtuu ja missä aikataulussa kanteiden jättämisen jälkeen, koska vaikuttavia tekijöitä on paljon, eivätkä ne kaikki ole meidän käsissämme.

Millaiset kustannukset yhtiölleni aiheutuu tästä?

Kustannukset yhtiöllesi kanteen jättämisestä ja käräjäoikeusprosessin hoitamisesta ovat joitain tuhansia euroja. Tarkkaa summaa on mahdoton sanoa, koska asia on laaja ja monimutkainen.

Ehkä oleellista on kuitenkin se, että ns. yhteisiä kustannuksia on jakamassa iso joukko yrityksiä, jolloin yhden yrityksen kustannukset pysyvät matalampina.

Kuka kustannukset maksaa?

Oletuksena on, että yhtiösi oikeusturvavakuutus kattaa em. kulut. Yhtiösi maksettavaksi jää oikeusturvavakuutuksen omavastuu, esim. 10 % kustannuksista / vähintään 600,00 euroa. Laskutamme omavastuun yhtiöltäsi kanteen jättämisen jälkeen. 

Voinko peräytyä ryhmästä?

Voit peräytyä ryhmästä ennen kanteen jättämistä, jolloin kustannukset ovat 50 % aiheutuneista kuluista, jos oikeusturvavakuutuksesi ei kata oikeudenkäyntikuluja. Jos taas oikeusturvavakuutuksesi kattaa oikeudenkäyntikulut, emme tarjoa alennusta.

Toimi nopeasti. Tähän ryhmään otamme jäseniä kunnes, kanteet on jätetty. Jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella tai soita 010 289 9407 / Jani Karlsson.

Jätä yhteydenottopyyntö

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.