Aiomme edustaa vahingonkärsijöitä isännöintikartellijutussa

Isännöintikartellin olemassaolo on vielä epäily ja tutkinnan alla. Jos kartellin olemassaolo vahvistuu, aiomme edustaa kartellista vahinkoa kärsineitä taloyhtiöitä.

Osaamisemme isännöintikartelliasian hoitamiseen on vahvaa ja prosessi satojen asiakkaiden hoitamiseen on kunnossa

Lakiasiaintoimisto Heikkilä & Co aikoo edustaa isoa joukkoa isännöintikartelliasiassa korvauksia hakevia taloyhtiöitä. Menetelmämme on taloyhtiöille kustannustehokas, sillä kehitimme sen WinCapita -huijauksen korvaushakemuksia käsitellessämme. Edustimme tuolloin 400 vahingonkärsijää.

Osaaminen isännöintikartellijutun hoitamiseen on puolestaan kerrytetty ns. asfalttikartellijutussa, jolloin onnistuimme hankkimaan vahingonkärsijöille yhteensä miljoonien korvaukset.

Toimistomme on erikoistunut myös kiinteistöjuridiikkaan, joten taloyhtiöt ja isännöintitoimiala ovat meille hyvin tuttuja.

Keräämiemme kokemusten perusteella kokosimme tietopaketin taloyhtiöille epäiltyä isännöintikartellia ajatellen tähän blogiin.

Mikä on epäilty isännöintikartelli?

Epäily isännöintikartellista on viime aikoina ollut laajasti esillä mediassa.

Joukko isännöintialan yrityksiä on kilpailu- ja kuluttajaviraston selvityksen mukaan pitänyt yllä keinotekoisen korkeaa hintatasoa isännöintipalveluissa vuosina 2014 – 2017, eikä taloyhtiöillä ole ollut mahdollisuutta ostaa isännöintipalveluja alle tämän hintatason edes kilpailijalta. Taloyhtiöiden vahingot saattavat kohota yhteensä miljooniin, jopa kymmeniin miljooniin, euroihin.

Isännöintikartelliin osallistuneet yritykset ja organisaatiot Kilpailu- ja kuluttajaviraston tiedotteen mukaan ovat:

  • Realia Services Oy (Arenna Oy:n (ent. Colliers Isännöinti Finland Oy ja Ovenia Isännöinti Oy) osallisuudesta) ja Colliers International Finland Group Oy (ent. Ovenia Group Oy)
  • Isännöinti Ilkka Saarinen Oy
  • OP Koti Kainuu Oy (entinen OP Kiinteistökeskus Kainuu Oy)
  • Oulun kiinteistötieto Oy ja Suomen Kiinteistöhallinta Oy (Isännöintipalveluita tarjotaan alueellisten Kiinteistö-Tahkola -nimisten yritysten kautta)
  • Realia Services Oy (ent. Realia Isännöinti Oy)
  • Realia Group Oy ja Realia Holding Oy
  • REIM Group Oy Ltd ja REIM Hämeenlinna Oy
  • Suomen Isännöintiliitto ry

Jos joku yllä olevista yrityksistä on hoitanut taloyhtiönne isännöinnin, on mahdollista, että olette vahingonkärsijä ja pyydämme teitä ottamaan yhteyttä meihin.

Isännöintikartellin vahingonkärsijöiden mahdollinen vahinko

Isännöintikartelli koskettaa suurta joukkoa taloyhtiöitä, mutta yksittäisen taloyhtiön osuus vahingoista voi olla suhteellisen pieni osa kokonaisuudesta. Jos esimerkiksi taloyhtiön vuosittainen isännöintikulu on ollut 20 000 euroa kartellin neljän vuoden aikana, ja keinotekoinen hinta on ollut vaikka 20 % korkeampi, pääsemme noin 16 000 euron kokonaisvahinkosummaan. Tyypillisesti hintavaikutus kartelleissa on ollut 10 – 30 %.

Taloyhtiöiden kannattaa hakea vahingonkorvauksia yhteisvoimin kartelliin osallistuneilta isännöintitoimistoilta

Taloyhtiöt saattavat epäröidä korvauksen hakemista, koska pelkäävät, että oikeudenkäynnin hinta ja vaiva ylittävät hyödyn. Vahingonkärsijöiden asianajo- tai oikeudenkäyntikuluja vaaditaan toki kartelliyrityksiltä, mutta ennen tuomiota jokainen asianosainen maksaa omat kulunsa itse tai oikeusturvavakuutuksensa kautta, kuten asfalttikartellijutussa. Joillekin osallisille kulut voivat jäädä maksettavaksi myös oikeudenkäynnin jälkeen. Kulujen määrä kannattaakin pitää maltillisena ja siihen päästään parhaiten WinCapita -tapauksessa kehittämämme prosessin avulla.

Kustannushyöty tulee keskittämisestä

Isännöintikartellijutussa taloyhtiöiden kärsimät vahingot ovat keskenään samantyyppisiä, jolloin vaatimusten perustelut ja vaatimukset tulevat olemaan keskeisiltä osiltaan samankaltaisia. Tämä tarjoaa yhdessä prosessimme kanssa taloyhtiöille väylän asianajo- ja oikeudenkäyntikulujen alentamiseen:
1. Kun vahingonkärsijöitä ja siten korvausten vaatijoita on isännöintikartelliasiassa useita, voimme hakea kootusti korvauksia yhtenevillä korvaushakemuksilla. Kaikki vahingonkärsijät pääsevät halvemmalla, koska jokaista hakemusta ja kirjelmää ei tarvitse laatia erikseen alusta loppuun. Osallistujilta ei myöskään vaadita jatkuvaa tekemistä tai kovia ponnisteluita.
2. Hankkimamme selvitys ja todistelu tulee kaikkien osallisten hyväksi ja kustannukset jaetaan, mikä laskee todistelukuluja.
3. Mahdollisen vahingonkorvauksen jokainen saa kokonaan itselleen.

Isännöintikartelliasiassa vahingonkärsijä siis hyötyy antamalla korvausvaatimuksensa meidän hoitoomme yhtenä monista.

WinCapita -jutussa edustimme satoja vahingonkärsijöitä ja säästimme heidän kulujaan merkittävästi

WinCapita-oikeudenkäynnit ja korvaushakemukset ovat hyvä esimerkki siitä, miten saimme säästettyä vahingonkärsijöiden oikeudenkäyntikuluja. Samalla tavoin voimme säästää isännöintikartellin vahingonkärsijöiden kuluja.

Ensimmäisen korvaushakemuksen laatimiseen kului tietty määrä aikaa, mutta seuraavien laatimisessa voitiin käyttää pohjana ensimmäisessä käytettyjä perusteluita, jolloin usean samankaltaisen hakemuksen laatiminen on mahdollista edullisemmin. Vahingonkorvausprosessissa ja mahdollisessa oikeudenkäynnissä joudutaan myös hankkimaan todistelua, tarkistamaan faktoja ja antamaan lausumia. Kun Lakiasiaintoimistoedustaa useita vahingonkärsijöitä, tällainen työ hyödyttää kaikkia asiakkaitamme. Myös kustannukset jakautuvat kaikkien vahingonkärsijöiden kesken.

Kun vahingonkärsijöitä on useita satoja, yhden maksettavaksi jäävä summa on pieni verrattuna tilanteeseen, jossa jokainen hankkisi oman juristin. WinCapitassa käyttämämme toimintamalli mahdollistaa korvauksen hakemisen myös niille isännöintikartellista kärsineille taloyhtiöille, joiden vaatimus on mahdollisesti vain joitakin tuhansia euroja. Jos he joutuisivat maksamaan täysimääräiset asianajokulut yksin, oikeudenkäyntikulut tulisivat viemään leijonanosan heidän korvauksistaan.

Palveluihimme kuuluu kartelliasioiden hoito

Kartellit ja niistä vahinkoa kärsineiden osapuolten avustaminen on lakiasiaintoimistomme ydinosaamista. Jos epäilette olevanne vahingonkärsijä, ottakaa yhteyttä meihin.

Blogin kirjoittaja on juristi, yrittäjä Timo Heikkilä.

Jätä yhteydenottopyyntö

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.